top of page

Timpul pentru predarea versetului de aur

          Este foarte important ca să învățăm împreună cu copiii versete din Cuvântul lui Dumnezeu. Fii atent și „alege un verset care să sublinieze lecția”.

          Copilăria este „vârsta de aur a memorării”. Trebuie să-i învățăm pe copii versete de aur fiindcă: este Cuvântul lui Dumnezeu, viu și puternic (Evrei 4:12), așa a poruncit Dumnezeu, „Duhul Sfânt folosește Cuvântul lui Dumnezeu să aducă viața” (1 Petru 1:23), „acestea ne feresc de păcate”, acestea ne pot ajuta să depunem o mărturie (Psalmul 119:42).

          Versetul de memorat trebuie să fie scris citeț și suficient de mare pe un carton care va fi folosit ca ajutor vizual în predare. Pentru memorarea unui verset, „...în funcție de lungimea și greutatea lui se folosesc 5-10 minute”. De obicei se memorează câte un verset pe fiecare întâlnire, iar dacă sunt versete mai lungi și greoaie se învață în două întâlniri. Unele programe de școală duminicală indică un verset la două întâlniri.

          Versetul de memorat trebuie „...să fie legat de adevărul central”. Atunci când vei alege versetul de aur (în majoritatea materialelor există deja unul propus) să ții cont ca acesta să fie legat de învățătura de bază a lecției biblice. În timpul programelor dintr-un an , învață pe copii versete despre mântuire, promisiuni ale lui Dumnezeu, viața creștină practică.

          Folosește pentru memorarea versetului metode atractive. Una dintre cele mai eficiente metode este cea intitulată IPEAR combinat. În continuare, redau semnificația fiecărei litere:

I= INTRODUCERE

P= PREZENTARE

E= EXPLICARE

A= APLICARE

R= REPETARE

          Este important să facem o introducere la începutul predării versetului pentru a capta atenția copiilor. Este vital pentru copil să-și dea seama că versetele sunt din Biblie și ar fi bine înainte de a prezenta materialul vizual să citești din Biblie versetul. În verset se pot întâlni cuvinte și concepte diferite care trebuie explicate. Fii atent, nu da toată explicația o dată, ci „Explică puțin câte puțin de fiecare dată, intercalând explicația cu învățarea versetului”.

          Nu este suficient să învețe copilul în mod mecanic acest verset, ci ajută-l să aplice acel verset în viața lui. Tu trebuie să arăți clar cui îi este adresată explicația: copiilor mântuiți sau celor nemântuiți și ce trebuie să facă ei în continuare.

          Repetă versetul de 7-10 ori până când acesta se imprimă în mintea copiilor. Nu uita: repetiția este esențială învățării. Dintre tehnicile de repetare amintim: diferite poziții ale planșei, ping-pong, băieți-fete, controlul volumului, accentuarea unor cuvinte etc.

          Toți acești pași folosiți pentru memorarea versetelor „.. se fac într-un mod combinat”. În timpul anului este bine periodic să recapitulezi versetele care au fost învățate. 

          Atunci când predai o lecție biblică și vei cita un verset pe care copiii îl știu „...roagă-i pe ei să îl spună”.

          Nu uita: „copiii rețin aproximativ 90% din tot ce au primit și au învățat în anii copilăriei”. Este foarte important în primul rând tu ca învățător să înveți versetul pe care trebuie să-l predai copiilor și numai după aceea învață-i și pe ei.

          Adu-ți aminte că noi trebuie să citim zilnic din Biblie și s-o studiem, trebuie să credem în cele scrise acolo și să fim ascultători de Cuvântul lui Dumnezeu. 

Preluat din „Școala duminicală - ghid pactic pentru pastori, părinți și învățători” Samuel Muică

Pentru modele de prezentare a versetelor dă click aici.

bottom of page