top of page
  • Writer's pictureMihai Anamaria

Faptele apostolilor 2:42

,,Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni”

Copii, ați văzut vreodată o casă fără temelie? Dar ați întâlnit vreun copil care să meargă

direct în clasa a V-a fără să facă clasele primare? Dar ați văzut vreo clădire care să nu aibă niciun punct de sprijin? Normal că nu! Vedeți? Până și balconul adunării se sprijină în doi stâlpi. Putem constata că nu este nimic care să nu se sprijine pe o temelie: ca să știi să scrii și să citești, trebuie să ai temelia, adică alfabetul. Ca să poți ajunge doctor,ai nevoie de o altă temelie, dată de studiile făcute.


La fel cum pentru orice lucru există o temelie, este una și pentru viața credinciosului. Sunteți curioși să aflați care e? Răspunsul îl găsim în Biblie, în Fapte 2:42. ,,Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni”

Acum, fiecare copil va spune versetul până se schimbă culoarea [R]. Acum când țin planșa jos, voi stați jos, iar când o ridic, vă ridicați și voi [R].


Și acum vreau să vă explic pe scurt, ce învățăm din acest verset. Învățătura apostolilor, legătura frățească, frângerea pâinii și rugăciunile sunt cei patru stâlpi ai credinciosului. Viața lui se bazează pe aceștia. Imaginați-vă o masă cu patru picioare. Închipuiți-vă că îi lipsește unul sau două. Mai poate fi stabilă? Normal că nu! Tot așa nici noi nu putem să fim pe placul Domnului, dacă nu ne sprijinim pe toți patru stâlpi. Ați înțeles?


Să mai spunem o dată versetul, șoptind ,,legătura frățească” [R]. Acum, celelalte cuvinte vor fi spuse în șoaptă, iar această structură, o vom spune tare [R].


Să ne oprim la ,,învățătura apostolilor”. Învățătură înseamnă totalitatea îndrumărilor teoretice și practice, într-un anumit domeniu de activitate. Ce e învățătura apostolilor? Care e această învățătură? Dacă vom cerceta Sfânta Scriptură, vom vedea că apostolii învățau oamenii în Numele Domnului Isus, că doar în acest nume vor fi mântuiți. Ei le vesteau mântuirea, spunându-le despre jertfa Domnului Isus și despre sângele Lui care are putere să ierte. Repet: învățătura apostolilor e cea despre mântuire.


Mai departe: ,,legătura frățească” se referă la o relație foarte strânsă între frați și surori. Nu trebuie să trăim în certuri, neînțelegeri, judecăți, ci într-o continuă unitate. Așadar legătura frățească înseamnă iubirea dintre noi și ajutorul reciproc.


Acum, vom mai spune o dată versetul, iar la noțiunile explicate: ,,învățătura apostolilor” și ,,legătura frățească” vă ridicați în picioare [R]. Și încă o dată cu toții [R]. Acum, vom spune versetul cei care și-au propus să vină mâine la adunare [R].

,,Frangerea pâinii”....Dacă vă uitați în dex ce înseamnă ,,frângere”, ve-ți găsi o rupere prin îndoire, lovire sau apăsare puternică. Tot așa, după cum pâinea a suferit un proces complex până o mâncăm, la fel și Domnul Isus a suferit pentru noi, murind pe cruce. Frângerea pâinii se referă la cina Domnului Isus. Chiar dacă nu sunteți încă la vârsta potrivită pentru această lucrare, trebuie să știți că fără participarea activă la această sărbătoare, nu poți avea viață. Citez: ,,Cine mănâncă din trupul Meu și bea din sângele Meu, are viață în el însăși. ”


Iar rugăciunea reprezintă modul prin care omul vorbește cu Dumnezeu. Ea poate fi de adorare, de mulțumire, de mărturisire și de cereri. Știe cineva care e diferența dintre rugăciunea de adorare sau laudă și cea de mulțumire? În rugăciunea de adorare, Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru ce este El, iar în rugăciunea de mulțumire, Îl lăudăm pentru ce a făcut El.

Haideți să mai repetăm versetul o dată cu toții în picioare [R]. Acum, eu spun versetul și voi îmi spuneți ce am greșit: Ei stăruiau în învățătura frățească, în legătura apostolilor, în frângerea pâinii și în cereri. Încă o dată cu toții [R].


Dacă vrei să trăiești pe placul Domnului, trebuie să fii asemenea apostolilor. Să stărui și tu în aceleași lucruri. Chiar dacă momentan nu poți să le împlinești pe toate, dă-ți toate silințele să fii asemenea celor dintâi creștini. Nu uita: trebuie să răspândești învățătura despre mântuire, să îi iubești pe toți cei din jurul tău, să participi la cina Domnului Isus, când vei ajunge la momentul potivit și să te rogi neîncetat.


Cine ar putea să spună versetul? [R] Mai dorește cineva? [R] Și acum o dată cu toții [R].


374 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page