top of page
  • Writer's pictureMihai Anamaria

Proverbe 17:17

Updated: Oct 13, 2018

„Prietenul adevărat iubește oricând, și în nenorocire ajunge ca un frate.”


Cine își aduce aminte care este cea dintâi și cea mai mare poruncă? Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot cugetul tău și cu tot sufletul tău. (Matei 22:37) Iar a doua, cine poate să mi-o spună? Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Astăzi vom auzi despre cineva care și-a iubit necondiționat prietenul.


Diana era o fetiță care suferea de o boală grea, dar care se putea transmite foarte ușor la prietenii ei apropiați. Dintre toți colegii, ea se înțelegea cel mai bine cu colega sa de banca: se vizitau adesea, se ajutau la teme și se jucau împreună.

Într-una din zile, Diana i-a spus colegei sale despre boala ei contagioasă, dar ce răspuns credeți că a primit? Colega sa i-a spus că ar fi bine să nu mai fie prietene și nici măcar să stea în aceeași bancă.


Gândiți-vă ce mare era supărarea și durerea Dianei văzând că toți colegii se depărtează de ea și nimeni nu dorea să vorbească cu ea. Într-o zi, s-a întâlnit pe holurile școlii cu o fată de aceeași vârstă cu ea. După o scurtă discuție, cele două s-au cunoscut și văzându-se în fiecare zi, au devenit prietene de nedespărțit. Diana i-a spus noii sale prietene despre boala sa, dar spre uimirea ei, i s-a spus că nu contează lucrul acesta, iar dacă se vor îmbolnăvi ambele, se vor trata împreună.


Din această povestire, ne dăm seama că prietenul adevărat nu e acela în preajma căruia petreci mult timp, ci acela care îți rămâne alături chiar și după ce află despre slăbiciunile tale. În Sfânta Scriptură, am găsit un verset foarte frumos, care vorbește tocmai despre prietenul adevărat.


Haideți să deschidem împreună la Proverbe, capitolul 17, cu versetul 17. „Prietenul adevărat iubește oricând, și în nenorocire ajunge ca un frate.” Mai întâi, aș vrea să-l spunem cu toții o dată. [R]


Ce înseamnă cuvântul „nenorocire”? Cine poate să-mi dea un sinonim? Nenorocire înseamnă nefericire, necaz, suferință, durere, boală chiar. Acum, pentru că știm ce înseamnă acest cuvânt, haideți să mai zicem o dată versetul, dar cuvântul „nenorocire” îl veți spune ridicându-vă în picioare, după care vă așezați iarăși. Foarte bine, acum să mai spună o dată versetul, cei care au culoarea negru în îmbrăcăminte.


Să ne gândim puțin cum putem aplica versetul acesta în viața noastră! Dacă vrei să ai un prieten adevărat, fii tu acela! Iubește necondiționat, iar în situații dificile, rămâi aproape de prietenul tău și nu-l părăsi, ci susține-l și oferă-i ajutorul tău. Prietenul adevărat e acela care îți rămâne totdeauna alături, chiar dacă ceilalți te părăsesc. Adevărata lui valoare se vede atunci când treci prin necaz.


Mai aveți cuvinte care nu știți ce înseamnă? De exemplu „el ajunge ca un frate”. Cine îmi poate explica această expresie? Ca să înțelegeți mai bine, gândiți-vă la unul din frații voștri: cu siguranță îi doriți binele, vă bucurați de reușitele lui și îl încurajați când trece printr-o problemă. Așa este și prietenul adevărat! Îți ajunge ca un frate, atât de apropiat ca și un membru al familiei.


Să mai repetăm puțin versetul ca să-l învățăm mai bine și să vedem cine-l spune mai frumos: fetele sau băieții. Prima dată îl va spune doar fetele [R]. Acum doar băieții [R]. Haideți să vedem și cât de atenți sunteți, jucând un joc: primul cuvânt îl vor spune doar băieții, al doilea doar fetele și tot așa, iar referința o va spune grupa care urmează: deci toată referința o va spune aceeași grupă [R].


Referința este, de fapt, adresa versetului. Ca să fie clar în mintea voastră, vă dau un exemplu! Fiecare copil merge la o singură școală. Sunt mai multe școli, după cum sunt mai multe cărți în Biblie, una dintre ele fiind Proverbele sau Pildele. Deci, ne-am putea gândi că numele unei școli este numele unei cărți. Urmează clasa din care faci parte, iar mai apoi, numărul tău la catalog. Vedeți: fiecare copil are o singură adresă de acest fel, tot așa fiecărei referințe îi corespunde un singur verset. Să mai spunem o dată versetul [R] și încă o dată [R].


Dacă nu știai, există un Prieten adevărat, care nu te-a părăsit niciodată, ba încă Și-a dat viața pentru tine! Acesta este Domnul Isus! Dacă L-ai invitat să locuiască în inima ta și dacă ești convins că El locuiește în tine, atunci roagă-L să-ți dea putere să fii un prieten adevărat și tu, mai întâi față de El, apoi față de cei din jurul tău. Dacă nu-L cunoști pe Domnul Isus și dacă nu L-ai chemat să fie Mântuitorul tău personal, ai posibilitatea chiar acum! Așa cum ești, chiar în clipa aceasta, roagă-te în gândul tău. Nu trebuie să-ți fie rușine. Spune-I ca vrei să-L cunoști în toată splendoarea Lui. Acum este momentul potrivit, chiar aici! Acest Prieten a fost cu tine, când toți te-au părăsit, ți-a fost mai mult decât un frate. Chiar dacă nu-L vezi, El te păzește, e cu tine în călătorie, la școală...e pretutindeni!

Acum că am luat o pauză de la repetarea versetului, cine și-l mai amintește și ar putea să-l spună singur? [R] Foarte bine! Și haideți să-l mai spunem încă o dată cu toții [R].

360 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page