top of page
  • Writer's pictureMihai Anamaria

Tit 2:14

,,El S-a dat pe Sine însuș pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege, și să-Și curățească un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune.”

David era un băiat cam de aceeași vârstă cu voi, care în timpul liber se juca cu vaporașe, confecționate de el: din plastic, lemn, carton sau chiar hârtie. Într-una din zile s-a gândit să facă o barcă mai mare, din lemn, cu care să poată pleca la râul din apropiere. S-a străduit mult, i-a luat câteva săptămâni, până când..a făcut o bărcuță frumoasă cum nu mai văzuse niciodată. Bucuros, a luat-o sub braț și s-a dus la râu: a legat bărcuța cu o ață, o depărta puțin, apoi iarăsi o aducea la mal. Tot așa de juca în fiecare zi, dar odată a venit un val puternic, iar bărcuța lui David s-a pierdut.


Tare s-a mai supărat băiețelul. Zile în șir a căutat bărcuța dar nu a mai găsit-o. După mai mult timp, a văzut în vitrina unui magazin...ce credeți? O bărcuță! Dar nu orice bărcuță, ci era cea pe care o pierduse el. Imaginați-vă ce mare era bucuria lui când a intrat în magazin și a cerut bărcuța. A încercat să-l convinga pe vânzător că el a făcut-o, dar degeaba. I s-a spus că trebuie să o plătească. Atunci a venit tatăl său și a plătit, iar băiatul a luat bărcuța, a strâns-o la piept și a zis: „ Ești a mea pentru totdeauna, de două ori: în primul rând, eu te-am făcut, iar în al doilea rând, tot eu te-am plătit!”


Tot așa și noi suntem ai lui Dumnezeu de două ori: mai întâi pentru că El ne-a creat, apoi pentru că tot El a plătit un preț foarte mare pentru noi, dându-și viața. Acum, haideți să deschidem împreună la Tit, capitolul 2, cu versetul 14: ,,El S-a dat pe Sine însuș pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege, și să-Și curățească un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune.” Pentru început, haideți să-l spunem o dată cu toții [R].


Aveți cuvinte care nu știți ce înseamnă? De exemplu: „a răscumpăra”. Poate cineva să-mi explice? Înseamnă a plăti mai mult decât trebuie. Imaginați-vă că un coleg cumpără un lucru cu 5 lei și ți-l vinde ție cu 10 lei. Deci tu ai răscumpărat acel lucru, pentru că l-ai cumpărat oferind un supra-preț. La fel și Dumnezeu ne-a răscumpărat pe noi, dându-Se pe Sine însuși, alegând să moară pentru noi. Noi nu meritam să ne ofere acest preț suprem, dar în bunătatea Sa, El ne-a răscumpărat.


Haideți acum să mai spunem o dată versetul, iar cuvintele scrise cu roșu, le vom spune în șoaptă [R]. Iar acum, celelalte cuvinte le vom spune în șoaptă și cele scrise cu roșu vor fi spuse tare [R].


Ați făcut vreodată un lucru rău și ați primit o răsplată bună pentru asta? Ei bine, cu toții am făcut și încă mai facemfapte rele și totuși am fost răsplătiți cu bine. Recitesc: „ca să ne răscumpere din orice fărădelege”; fărădelege adică nelegiuire, lucru rău, păcat.. Dați-mi exemple de păcate:........... Da, astea sunt păcate! Deși noi am păcătuit și v-am spus că încă o facem, totuși Dumnezeu a plătit prețul pentru noi, răsplătindu-ne lucrurile rele făcute de noi cu jertfa Sa.


Acum, se vor ridica în picioare și vor spune versetul doar cei care au frați sau surori mai mici decât ei [R]. Acum, cei care au culoarea negru în îmbrăcăminte [R].


Să luăm o pauză și să ne gândim cum putem aplica acest verset în viața noastră. Dacă Îl cunoști pe Domnul Isus și dacă L-ai primit în inima ta ca Mântuitor personal, trebuie să spui și altora că El a murit pentru noi, că S-a jertfit ca să ne răscumpere. Iar dacă încă nu ți-ai încredințat soarta în mâna Făcătorului tău, ai posibilitatea chiar acum. Așa cum ești, vino aici și roagă-te în gândul tău, cere-I să ți se descopere și ție. Nu trebuie să-ți fie rușine de cei din jur, pentru că Domnul Isus a murit pentru tine. Acum este momentul potrivit, chiar aici.


Haideți să învățăm mai bine versetul. Dar mai sunt cuvinte pe care nu le știți? A curăți înseamnă a face să dispară murdăria sau păcatele, a înlătura ce e nefolositor..iar „râvnă” face referire șa un îndemn lăuntric puternic, la o pornire aprinsă spre ceva: o silință sau o sârguință.

Haideți să mai repetăm o dată versetul: când planșa e dreaptă, stați jos, iar când o ridic, vă ridicați și voi [R]. Foarte bine, acum să facem invers: când planșa e sus, stați jos [R]. Să facem și un mic joculeț. Vă împart în două echipe: prima echipă spune primul cuvânt, a doua va zice următorul și tot așa, iar referința o veți spune împreună[R]. Și să încercăm și cu degetul buclucaș [R].


Dumnezeu vrea ca tu să faci parte din acel norod al Lui, dar pentru asta trebuie să fii plin de râvnă pentru fapte bune: să dorești binele și să te silești să-l împlinești. Chiar dacă uneori ți se pare mai ușor să faci o faptă rea sau să spui o minciună, tu trebuie să alegi binele, întotdeauna și nu oricum, ci să fii plin de râvnă spre a face fapte bune.


Cine își mai amintește versetul și poate să-l spună singur? [R] Acum,pentru final: să mă conving că-l știți toți, haideți să-l spunem împreună, fără foaie [R].

285 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page